Hondensporten
Algemeen
Denk je er over op een leuke manier actief met jouw hond bezig te zijn? Kom gerust eens kijken bij KC Brummen e.o.
Om deel te kunnen nemen aan een van onze trainingen dien je minimaal een gehoorzaamheidscursus gevolgd te hebben, of dient je hond over voldoende gehoorzaamheid te beschikken. Er worden namelijk ook niet-aangelijnde oefeningen gedaan. Dit zal beoordeeld worden tijdens een proefles door een van onze instructeurs. Tevens dient de hond sociaal te zijn naar zowel mensen als andere honden.
Je kunt je opgeven via het inschrijfformulier. Om mee te kunnen doen aan een van onze trainingen is een lidmaatschap verplicht. Bovendien moet uw hond een geldige inenting of titerbepaling voor de DHP-vaccinatie te hebben.
Tarief voor alle hondensporten: €175,00 per jaar, per deelnemer voor een geheel kalenderjaar (januari - december). Bij deelname aan of met meerdere hondensporten/honden of meerdere gezinsleden binnen een gezin wonend op hetzelfde adres geldt een kortingsregeling. Wanneer u zich in de loop van het jaar aanmeldt voor een cursus betaalt u een evenredig deel van het tarief gerekend vanaf de eerste dag van de maand van uw deelname. Meer informatie over de tarieven zijn hier te vinden.
Agility
Agility is een vorm van hondensport waarbij hond en handler in een zo snel mogelijke tijd een parcours met verschillende obstakels foutloos moeten uitlopen. De handler mag de hond enkel met stem en lichaamstaal duidelijk maken hoe het parcours gelopen moet worden. Hierbij is een goede samenwerking van groot belang aangezien het parcours elke keer anders is.
Een aantal redenen om Agility te gaan doen met jouw hond:
- Het verbeteren van de relatie tussen jou en je hond.
- Het voorkomen van ongewenst gedrag bij de hond door het bieden van een sportieve activiteit, waarbij jouw hond ook nog flink moet nadenken.
- De hond houdt een goede lichamelijke conditie (en jij natuurlijk zelf ook).
- Het trainen in een groep zorgt tevens dat jouw hond leert zich sociaal op te stellen tegenover soortgenoten.
Tijdens de eerste lessen wordt er aandacht besteed aan een stukje gehoorzaamheid tijdens het trainen in een groep, balans & coördinatie, samen spelen, zelfbeheersing, en maken we een begin met het aanleren van onbelaste oefeningen zoals het trainen van raakvlakjes, tunnels, en wat simpele lijntjes waarbij er nog niet gesprongen wordt. Wanneer alle de hond alle verschillende onderdelen beheerst wordt er aandacht besteed aan het lopen van lastigere lijnen, korte draaien, wissels, positioneren van de handler en de zelfstandigheid van de hond. Tevens zullen wij aandacht besteden aan het verkennen en lopen van wedstrijdparcoursen.
Flygility
Flygility is een hondensport van een combinatie van flyball en agility
De hond dient zelfstandig een 30m lang parcours met behendigheidstoestellen af te leggen, aan het einde van de baan haalt de hond de bal uit het ballenbak (als bij flyball)
En brengt de bal via hetzelfde parcours weer bij de eigenaar. Bij deze sport gaat het niet vooral om de snelheid maar moet het parcours foutloos worden afgelegd.
De beginners beginnen in een rechte lijn. Naar mate het kunnen sturen op afstand wordt de moeilijkheidsgraat opgevoerd, het parcours wordt dan wat uitlijn gezet zodat de hond zelf moet bedenken dat hij alle hindernissen in het parcours neemt.
Flygility is een sport met vele gezichten:
- Je bouwt een onzichtbaar lijntje met je hond zodat je hem op afstand kunt sturen.
- De sport wordt uitgeoefend vanuit rust van zowel hond als handler.
- Iedere actieve hond is geschikt voor deze sport (de hindernissen zijn laag).
- Tijdens het trainen is er voor iedere combinatie (hond / handler) een doel te bereiken. en daarbij kunnen we gebruik maken van dit spelletje.
Dus individueel en toch in een team sporten is deze tak van hondensport erg leuk en leerzaam op vele gebieden voor hond en baas.
Dogfrisbee
Dogfrisbee is een intensieve sport waarbij de hond net zo veel plezier ervaart als jijzelf! Daarnaast is het goed voor de conditie opbouw van niet alleen de hond maar ook van de handler. Het is goed voor de opbouw van een stevige spiermassa en het behoud hier van. Ook is het leren gooien met de frisbee en het trainen van de hond om deze te vangen, een echte uitdaging. Samenwerken als een team versterkt de relatie tussen handler en hond en daar heb je thuis ook voordeel aan. Er is een duidelijk verminderd risico dat de hond probleemgedrag gaat vertonen door geestelijke verveling, gewoonweg omdat de hond voldoende geestelijk wordt bezig gehouden.
Dogfrisbee is een hondensport waar plezier met je hond altijd voorop staat!
Je traint bij ons de gooitraining in een groep, hierdoor leer je goed hoe je de frisbee moet gooien om zo op een veilige manier met jouw hond te frisbeeën. Daarnaast krijg je samen met jouw hond een individuele begeleiding zodat wij een ieder op zijn eigen niveau kunnen begeleiden tot het geen wat haalbaar is voor jou als persoon samen met de hond. Of je nu wedstrijden gaat lopen of alleen maar recreatief met deze hondensport bezig wilt zijn.
Hoopers
Hoopers is een sport waarbij de hond een parcours aflegt in aangegeven volgorde. In dit parcours kunnen de volgende toestellen voorkomen; Hoop, Tunnels, Tonnen en Gates. De hond moet door de Hoops (boogjes) lopen, door de tunnels gaan, om de tonnen draaien en achter de gates (een soort hekjes) langs lopen. De hond wordt hierbij gestuurd door zijn begeleider op een zo groot mogelijke afstand.
In onze trainingen kunnen we rekening houden met leeftijd van de hond, eventuele lichamelijke beperkingen. Ook voor handlers die zelf minder in staat zijn om met de hond mee te bewegen is er een mogelijkheid om deel te nemen aan deze hondensport.
Wij trainen uitsluitend positief en zonder druk. De hond krijgt de tijd om de toestellen aan te leren. Ook het aanleren om op afstand te werken gebeurt zonder druk en het is de bedoeling dat de hond het leuk vindt om samen met de geleider te werken.
Onze trainingen bestaan uit het aanleren van de toestellen, werken aan het plezier en de motivatie om op steeds groter wordende afstand te werken, het luisteren naar wat jij als geleider verteld en zo de hond steeds beter door een oefening heen kan sturen. Voor gevorderde combinaties wordt het trainen van (wedstrijd)parcoursen afgewisseld met oefeningen die specifieke technieken of vaardigheden vragen. Ook hier blijft het op steeds grotere afstand werken van de hond ten opzichte van de geleider een aandachtspunt, het kiezen van de juiste handlingspositie voor de geleider en het behouden van de motivatie van de hond.
Gehoorzaamheid
De cursussen worden gegeven door een groep enthousiaste vrijwilligers met een passie voor hond en mens. Al onze instructeurs hebben een opleiding tot Kynologisch Instructeur gevolgd en volgen regelmatig bijscholingen op verschillende vlakken. Denk hierbij aan de ontwikkeling van pups, creatief lesgeven en hoe te handelen bij uitvallende honden. Hierdoor geven wij les volgens de nieuwste (wetenschappelijke) inzichten.
Ook na de basiscursus is het mogelijk om bij ons te blijven trainen en jullie vaardigheden verder uit te diepen tijdens de themacursus "Fijne Huishond", "Introductie in de Sport" en "Ringtraining".
Voor meer informatie, zie cursussen.